Zamena ventila

Zamena ventila

Zamena ventila ili zamena ek ventila je malo teži posao koji bi trebaolo majstor da uradi

Ventil sa kapom
Zamena ventila

Recimo da radimo zamenu ventila u stanu i da je to glavni ventil, bilo da on kaplje, curi ili ne zatvara. Prvo treba da oslobodimo ventil od maltera, lepka ili plocica kako bi ga odvili bez problema.

Pre nego sto zatvorimo vodu u zgradi moramo da se raspitamo kod upravnika da li su pristupačni ventili za vertikale. Kada zatvaramo vodu gledamo da sto manje ljudi ostane bez vode, ventili za vertikale koji nisu dostupni ili se nalaze zaključani u komšijskim podrumima a oni nisu kod kuce sledece mesto je šahta vodomera.

Zatvaranje vode u šahti treba čuvati kao poslednju soluciju je kod takvih zatvaranja potrebno je najaviti isključenje vode. Dan pre zamene ventila treba obavestiti stanare u dogovoru sa upravnikom o isključenju vode, upravnik zgrade treba da nas obavesti da li je neki stanar na dijalizi i u koje vreme ima dijalizu.

zamena glavnog ventila
Zamena ventila

Kada zatvorimo vodu pocinjemo zamenu ventila, najčesća zamena ventila je zamena virble ventila. Jer ako budemo menjali telo ventila potrebno je lupanje pločica oko 20cm ispred i iza ventila kako bi uklonili telo. Na slici se vidi kako je poklo telo ventila kod navoja, gde se nalazi kapljica. Moja sreća je to što mi je vertikala blizu ventila tako da je zamena ventila prosla sa minimalnom štetom jedna polupana pločica.

Zamena virble na glanom ventilu je zahtevniji posao jer nikada nismo sigurni da li je virbla sa sitnim navojem ili krupnim nije retko naici na ventile staroga tipa koji koriste poluloptaste gumice. Zato je potrebno imati oba ventila i jednu gumicu ako zatreba ili jednostavno pozovite majstora i zaboravite ovaj tekst. HIDRA Vodoinstalater Vam je uvek na usluzi za zamenu ventila i ostale vodoinstalaterske usluge.

HIDRA Vodoinstalater