Otpušenje sudopere

Zapušena sudopera

7 načina da odgušite sudoperu

Možete se osecati bespomoćno kada Vam je začepljena sudopera. Primamljivo će biti posegnuti za telefonom i pozvati vodoinstalatera da Vam reši problem kad pogledate prljavu i masnu vodu koja ne otiče, punu prljavog posudja koje čeka da bude oprano.

Iako to možete uraditi, preporučujemo Vam da prihvatite naš savet i  naučite neke trikove kako sami da otčepite sudoperu. Uz malo truda i nekoliko stručnih saveta možete se pozabaviti ovim "uradi sam" projektom bilo kad.

1. Guma za odgušenje


Prvi korak je nabavka gume za odgušenje sudopere. U najbližoj prodavnici vodomaterijala kupite gumu za odgušenje sudopere, koja je manja od one koju koristite za toalet. Ako imate duplu sudoperu, prvo zatvorite odvod sa jedne strane mokrom krpom ili čepom. Moraćete da napravite čvrsto zaptivanje oko gume, zbog toga napunite vodom stranu sudopere koju nameravate da otpušite, dovoljno da pokrije zvono gume. Čvrsto postavite gumu preko odvoda i snažno uronite nekoliko puta. Kada čujete zvuk da je pritisak otpušio prepreku, očistite začepljenje, uklonite gumu i dobro isperite odvod sudopere toplom vodom nekoliko minuta.

2. Vrela voda

Vrela voda je najjednostavnije i najjeftinije sredstvo za otpušavanje sudopere i najbolje je za isprobavanje ako guma ne radi svoj posao. Evo kako da koristite kljucalu vodu da ocistite odvod:

Stavite čajnik ili lonac vode na šporet dok voda ne proključa,

dok čekate da voda provri, uklonite što je više moguće stajaće vode iz sudopere koristeći šolju ili mali lonac,

sipajte ceo čajnik ili lonac ključale vode u sudoperu i ostavite da odstoji nekoliko minuta, ako vrela voda stoji u sudoperi bez oticanja, začepljenje je i dalje tu.

Ostavite da se voda ohladi oko pet minuta, zatim je uklonite tako sto ćete šoljom ili manjim loncem prebaciti što je moguće više vode u drugu sudoperu.

Mozda ćete morati da ponovite postupak sa vrelom vodom nekoliko puta da biste otklonili začepljenje, ali ovaj način je vrlo uspešan za mnoge vrste zagušenja.

3. Koristite stvari u svom domaćinstvu kao “uradi sam” čistače odvoda
Da li ste znali da ne morate uvek koristiti gruba sredstva za čišćenje da biste otčepili sudoperu? Sigurno imate prirodni čistač odvoda koji se nalazi u Vašoj kuhinji. Evo nekoliko ideja:

Koristite so i kipuću vodu. Nakon što uklonite što više stajaće vode iz sudopere, sipajte oko pola šolje kuhinjske soli u odvod. Zatim sipajte oko litar ključale vode u odvod, ostavite da stoji nekoliko minuta pa isperite toplom vodom da bi se smesa očistila.

Možete sami napraviti i probati sredstvo za čišćenje odvoda od sode bikarbone i sirćeta. Uklonite stajacu vodu iz sudopere pre nego što isprobate ovu tehniku. Sipajte otprilike šolju sode bikarbone u odvod, zatim istu količinu belog ili jabukovog sirćeta. Sredstvo će početi da bubri i peni, kada se slegne stavite čep i sačekajte oko 15 minuta. Zatim pustite toplu vodu da proverite da li se začepljenje očistilo. Ponovite postupak još jednom ako voda otiče ali sporije nego uobicajeno, jer to znači da začepljenje jos nije potpuno otklonjeno.

Pomešajte šolju sode bikarbone sa pola šolje soli i tu smesu sipajte u odvod. Ostavite smesu da odstoji nekoliko sati a zatim isperite ključalom vodom. Mozete ponavljati postupak nekoliko puta dok se ne otpuši sudopera.

4. Vešalica za odecu


Žicana vešalica moze biti odlična alatka ako je Vaša sudopera začepljena. Nece dopirati duboko kao motorna sajla, ali je dovoljno duga da dopre do nekih bližih zagušenja.

Umetnite ispravljenu žicu za vešalicu u kuhinjski odvod ili cev u cev, da biste progurali ili izvukli začepljenje ako možete da dohvatite. Pazite da ne ogrebete sudoperu žicom.

Možete iskoristiti plastični alat dizajniran za uklanjanje dlačica iz odvoda lavaboa ili tuša ali se moze koristiti za hvatanje tvrdokornih čestica hrane u Vašoj začepljenoj sudoperi. Samo rukujte pažljivo, tanka plastika se može polomiti i napraviti dodatne probleme.

5. Probajte vodoinstalatersku sajlu

Ako vešalica ne pomaze, idite do prodavnice i kupite sajlu. Vodoinstalaterska sajla je koristan alat koji moze očistiti začepljenja koja su se zaglavila dalje niz odvodni sistem ispod Vaše sudopere.

Мoracete da rstavite sifon od sudopere, zatim ubacite sajlu u zid i gurajte dok ne osetite otpor. Pocnite da okrecete sajlu u smeru kazaljki na satu i polako probajte da gurate sajlu.

6. Očistite sifon

Sifon se nalazi na zakrivljenom delu cevi sudopere, obično unutar ormarića. Čišćenje sifona Vašeg kuhinjskog odvoda može biti neophodno da biste očistili začepljenje.

Postavite kantu ili dublju posudu ispod odvoda da sakupite vodu ili otpad koji mogu ispasti.

Skinite sifon sa odvodne cevi i očistite sve što se zaglavilo.

Na kraju, zamenite sifon, uverite se da su svi priključci dobro zatvoreni i pustite toplu vodu kroz cevi nekoliko minuta.

7. Neka prevencija bude prioritet
Zacepljenja sudopere su normalna pojava ali postoje nacini da ih sprecite. Ako imate kuhinjski odlagac smeca nemojte ga preopteretiti. Ubacujte u njega po malo otpada i sacekajte dok se samelje pre nego sto ubacite jos. Uverite se da pravilno koristite savete za ciscenje aparata za odlaganje smeca da bi uredjaj ispravno radio.

Nikada ne prosipajte masnoću, talog od kafe ili ulja u kuhinjski odvod ili u spravu za odlaganje smeća. Vodite računa da nakon svake upotrebe pustite dosta vode u odvod.

Važno je znati kako se održavaju vodovodne komponente i sistemi u Vašem domu, kako bi sve stvari funkcionisale nesmetano.

Hidra Vodoinstalater 063 1430340